17. mai-steinen

17. mai-steinen ble reist i 1835 av teologstudent og prestesønn Ole Rynning (født 1809), sammen med noen av hans venner. Denne steinen viser seg å være Norges eldste av sin sort, og vi finner den enda ute på Lysthusberget ved Vinje skole i Snåsa. Hver 17. Mai er det blomsterseremoni ved denne steinen og nå håper man at steinen vil få den oppmerksomheten den fortjener, både her til lands og internasjonalt.

17_mai_steinen

17. MAJI – er innskrevet på den 3,30 meter høye steinen på Lysthusberget i Snåsa. Den ble hugget ut av fjellet og avduket på nasjonaldagen i 1835 – noe som gjør den til et av Norges eldste nasjonalmonument. Det er dokumentert at steinen er av rein lokal opprinnelse og mest sannsynlig hentet ut i området mellom lysthusberget og prestegården.

Steinen ble reist for å ære eidsvollsmennene og dagen de underskrev grunnloven i 1814. Drivkraften bak var Ole Rynning, en begavet og kunnskapsrik mann som var godt likt i bygda. I 1828 nedla kong Karl Johan forbud mot markeringer i forbindelse med opprettelsen av den norske grunnloven og grunnlovsdagen. Dette satte sinne i kok hos mange rundt om i landet. Framtredende personer som Henrik Wergeland gjorde sitt for å trosse konges forbud og fremme tanken om et fritt og selvstendig Norge. Inspirert blant annet av Henrik Wergeland, bestemte Ole Rynning seg, sammen med noen venner, for og i all hemmelighet å reise en 17. mai-minnestein på lysthusberget. Ole Rynning reiste over til Amerika i 1837. Der skrev han boken ”Sandfærdig beretning om Amerika”, bedre kjent som ”Amerika-boka”. Knapt et år etter at han flyttet over døde han i Iroquois County på grensen til staten Indiana.

Det er gruslagt sti fra Vinje Skole og informasjonstavler opp mot steinen.

Del denne siden