Jobber for frivillighet

Lederen i Snåsa Bygdesentral tester lavvoen sammen med flyktningene. I 2015 fikk sentralen midler som ble brukt til innkjøp av turutstyr. (Foto: Hallvard U. Smestad)

Lederen i Snåsa Bygdesentral tester lavvoen sammen med flyktningene. I 2015 fikk sentralen midler som ble brukt til innkjøp av turutstyr. (Foto: Hallvard U. Smestad)

Snåsa Bygdesentral formidler kontakt mellom mennesker og organisasjoner i lokalmiljøet

 

Snåsa Bygdesentral SA er et andelslag som er stiftet av Snåsa Bygdekvinnelag, Snåsa Pensjonistforening, Snåsa Sanitetsforening, Snåsa Mental Helse og Snåsa Idrettslag.

Snåsa Bygdesentral er en frivillig organisasjon med kun én ansatt i 40% stilling- i Astrid Finsås Bratlie. Sentralen er finansiert av Snåsa kommune og 60% av Kulturdepartementet.  Bygdesentralen kan være en link mellom lag og organisasjoner i kommunen. I Snåsa Bygdesentral jobber man ikke for omsetning,  men for frivilligheten.
Faste ukentlige aktiviteter i lokalene på Snåsa Bygdesentral har vært en dag med seniornett/seniorkaffe, der løses det større og mindre problemer og har det trivelig sammen. Det er trikkekaffe en kveld i uken, med eller uten strikkedilla. Her sitter latteren løst, selvironien er stor, oppskriftene er mange og feilstrikken enda større. I 2015 ble det strikket masse luer som ble sendt til trengende barn i Afrika. En dag i uka er det trim og sosialt samvær.

 Samarbeider om friluftsliv

Et godt eksempel på et bra samarbeid med andre er sentralens satsing på friluftsliv for flyktningene på Snåsa. Bratlie mener det er viktig å lære våre nye snåsninger om hva vi driver med på Snåsa, og noe av det er nettopp- friluftsliv. I 2015 mottok sentralen 50.000 kroner i midler fra Fylkesrådet. Pengene ble brukt til innkjøp av turutstyr. I samarbeid med Snåsa fjellstyre har det blitt arrangert fjelltur for flyktningene.  Sentralen står også bak leksehjelpordningen og guider for flyktningene, og driver i tillegg med dataopplæring.

 Prosjekt strøsand

Sekkene blir solgt fra bygdesentralen med tilbud om gratis utkjøring til godt voksne og andre som har behov for det. Målet er at folk skal ha disse sekkene stående på en lett tilgjengelig plass når behovet melder seg. Dette går under helsefremmende tiltak og det er kun frivilligheten som drifter prosjektet.
I 2014 ble det i regi av Snåsa Bygdesentral arrangert ni kulturvandringer med lokale guider.  I regi av Snåsa Bygdesentral ble det arrangert aktiviteter for « Ut på tur aldri sur» gruppen. Dette er en gruppe som er blitt subsidiert fra Marthe & Joralfs hjelpefond for funksjonshemmede. Gruppen hadde 10 aktiviteter på 17 kvelder i 2014.  Aktivitetene har vært tuftet på; friluftsliv, fysisk aktivitet og sunn mat.