Sykkeltur til Gressåmoen

FOTO: Hallvard U. Smestad

FOTO: Hallvard U. Smestad

Snåsa er et paradis for friluftsinteresserte, enten du liker å jakte, fiske- eller å sykle i fantastiske omgivelser som jeg gjorde søndag. Turen gikk innover fjellheimen til Gressåmoen fjellgård, som er rik på både kulturhistorie og skjønnhet.

Turen startet fra Agle. Drøyt 41 kilometer skulle det trampes til endestasjonen, Gressåmoen. Etter noen dager med «hustrig» vær og med 10 grader i skyggen, skulle det bli en flott dag på to hjul, ikke for kaldt, ikke for varmt. Dette er en tur som krever både sin mann og sin kvinne. Det er forholdsvis langt og for øyeblikket er deler av veidekket nokså grovt etter oppgradering med steinete sand. men den vil bli bedre etterhvert når steinen er kjørt ned.

Tilrettelagt langs elva

Men til gjengjeld får du flotte opplevelser innover, med arkitektoniske byggverk av bro, jettegryte og en helt fabelaktig flott natur langs Luruelva. På turen er det tilrettelagt for turfolk med benker langs elva en rekke steder, og her behøver du ikke bekymre deg for om drikkeflaska går tom- nesten hele turen går langs elva. Her kan du ta deg god tid og bare nyte.

Hvis du fortsetter turen rett frem i krysset merket Gressåmoen og Lurukroken, kan du faktisk sykle til Grong, eller sykle en rundtur tilbake til Snåsa igjen. Denne turen har vi prøvd tidligere. 

Hytter til leie

Både Snåsa Fjellstyre og Statsskog leier ut ulike hytter med nær beliggenhet til veien- Dalvasshytta, Grisbakkhytta og Kleivstua er noen av dem. Når du har passerer broen over Kleiva, kommer du snart til en svær jettegryte på venstre side av veien. Her ved Grisbakkporten var det en fjellterskel vannet måtte passere for 10.000 år siden. Dagens elveløp har vann, is og stein arbeidet ut. Under denne prosessen ble denne jettegryta til. Hvor dyp denne er vet vi ikke, men den er KJEMPE dyp!

Etterhvert flater terrenget ut og det åpner seg, og snart kan du skimte både Bugvassfjellet, Finnhuva og Lurusneisa, trolske og flotte fjell alle som en. Man blir litt lurt av terrenget på turen fordi det er en jevn stigning hele veien mot Gresåmoen, med en siste kort bakketopp før man straks er i mål. (Ihvertfall den ene veien!)

Mye kulturhistorie

Gressåmoen fjellgård og de omkringliggende områdene bærer på svært interessant kulturhistorie, både fra bondelivet fra gammelt av og samisk kultur. For over hundre år siden var Gressåmoen skyss- stasjon for trafikk mellom Snåsa og Lierne. Det første huset ble bygd i 1797 noe som betyr at gården er over 200 år gammel. Det var drift på gården frem til 1954, og på sommers tid frem til 1980-tallet. 8. januar 2008 ble Gressåmoen freda av riksantikvaren. Myrslåtten hadde gjennom 150 år en helt avgjørende betydning for gårdsdriften for folka som bodde på Gressåmoen.

Det er også mye samisk historie her inne. Den første navngitte samen som kan knyttes til området er Oluf Jonsson. I 1890 skulle det ha befunnet seg 23 svenske samer i Luru, med tilsammen 7 400 rein. De første som bosatte seg her etter etableringen av reinbeitedistriktene i 1894 var Thorkel Jonassen og Malena Torkelsen. Det finnes en rekke tufter etter boplasser og gammer i områdene rundt gården.

Humpe seg hjem

Etter en lang og god rast på benkene på det herlige tunet på Gressåmoen med en boks Clausthaler, matpakke og kaffe & sjokolade, var det ingen bønn. Skulle jeg komme meg hjem, var det bare å trampe ivei mot bygda.

Snåsa har en rekke fine sykkelløyper! Brosjyren kan du laste ned her. 

Her kan du se billedgalleri fra turen på Snåsanytt.

 

FOTO: Huldra

FOTO: Huldra