Gjerstadhuset

Den 23. juni 2012 ble dørene til Joralf Gjerstads barndomshjem åpnet for publikum. Huset er restaurert og fremstår tilnærmet likt slik det så ut gjennom Gjerstad sin oppvekst. Det er Stiftelsen Gjerstadhuset som har stått for oppussing Huset har sin opprinnelse fra Berg Nedre fra rundt midten av 1800-tallet, men ble flyttet til dagens plassering i 1924.

0-2

Foto: Arnt Einar Bardal

Huset er åpent gjennom sommerhalvåret lørdag og søndag mellom 12.00-16.00.

For spørsmål om huset og omvisning, ta kontakt med
John Sverre Gjerstad på tlf. 98 67 44 46

 

Joralf Gjerstad
Født 11.april 1926 i Snåsa. Joralf er kjent som mannen med varme hender og synske evner, ”Snåsa-mannen” eller som snåsningene kaller han: ”Snåsakaill’n”. Joralf Gjerstad har igjennom mange år utrettet mange bragder for mennesker både fra nært og fjernt.

Joralf Gjerstad ble født til enkle kår og har bare hatt 5 års skolegang. Han har siden arbeidet som kontrollassistent ved meieriet i 35 år og som klokker i Snåsa Kirke i 16 år. Joralf har skrevet flere lokalhistoriske bøker i tillegg til selvbiografier. Den mest kjente biografien om Joralf er skrevet at Ingar Sletten Kolloen og ble utgitt i 2008. Han har også vært lokalpolitiker, blant annet varaordfører for Arbeiderpartiet.

Gjerstad forteller at han allerede som barn oppdaget sine evner og han har påstått at det gikk synskhet i slekten hans. Han har i tillegg kunnet kurere folk. Han har gratis behandlet titusenvis av mennesker gjennom femti år. Gjerstad har vært initiativtaker til å opprette Marthe og Joralf’s hjelpefond, en stiftelse som har som formål å gi midler til lag/organisasjoner som arrangerer friluftsarrangement for funksjonshemmede i alle aldre i Nord- Trøndelag. Gjerstad har også vært svært interessert i utvandringen til Amerika og igjennom han ble kontakten mellom St. Olaf College i Minnesota og Snåsa opprettet.

Joralf Gjerstad har mottatt kongens fortjenstmedalje i sølv og har blitt vist på NRK i dokumentarfilmen ”Kjenner du varmen?”. For å hedre Joralf har Stiftelsen Gjerstad renovert barndomshjemmet hans og sommeren 2012 ble huset, som nå er et museum, åpnet. I tillegg er det opprettet et ”Joralfmuseum” i form av en utstilling om Joralf sitt liv og virke, og blant annet en byste av Snåsamannen, på Snåsa Hotell.

Les mer om Joralf Gjerstad (klikk her)

Del denne siden