På oppdagelsesferd i Plokkutjønnfjellet

FOTO: Solvår Irene Engum

FOTO: Solvår Irene Engum

Kommer du fra Snåsa, kjør “sørsi- veien” mot Steinkjer, ta av på Brede mot Imsdalen. Så går veien innover til en bom der du må betale veiavgift, før fjellveien går innover til Ismenningen. Turen starter ved parkeringa ved Litle Ismenningen. Her står det skilt hvor stien begynner. Så tar du turen over brua ved Stor Ismenningen, og  går på stien forbi Kolvseteren.  Så er det vel én kilometer opp den bratte lia, før man kommer opp på «platået» og terrenget blir adskillig lettere å gå i.

Stien fortsetter mellom Moliklumpen og Kolvfjellet i lett terreng, før en helt fantastisk utsikt åpenbarer seg! Utsikten man kan oppleve herfra i klarvær er ubeskrivelig. Mot sørøst ser man Langvatnet og Raudtjønna. Langt mot sørøst ser man nordre Gjevsjøhatten løfte seg mektig opp.  Så er det bare å bevege blikket østover og se søre Gauptønnaksla, Lakvasshatten, Finnhuva, Lurusneisa, nordre Gauptjønnaksla og en rekke andre mektige fjellpartier. I tillegg til ruvende fjell langt inn i Sverige.

Krigsminnesmerket over falne soldater under krigen. (FOTO:Hallvard U. Smestad)

Krigsminnesmerket over falne soldater under krigen. (FOTO:Hallvard U. Smestad)

Krigshistorie

Her kan det plutselig flakse  opp en skvatrende rypestegg i ferd med å kle på seg sommerdrakten.  Oppleve heiloen i full gang med hekkinga. Sjansen er også stor for å se rein. Stien går videre langs Vivatnet, før man begynner oppstigningen mot fjellet som bærer på svært dramatiske hendelser fra krigen. På 766 meter står det et krigsminnesmerke over falne soldater. Akkurat her slo det ned et fly natt til 07. april 1945 med 12 soldater. Flyet hadde med ekstra personell og utstyr til de norske og amerikanske soldatene som bodde på Gjevsjøen. Dette var soldater som var med i sabotasjehandlingene mot tysk transport rundt om i Trøndelag, deriblant sabotasjen av Jørstadbrua (Operasjon Rype). I fjellskråningen ovenfor Plokkutjønna ligger det fremdeles rester etter flyet.

Her er det bare noen meter igjen til toppen av Plokkutjønnfjellet som ligger på 790 meter.

Rypestegg. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Rypestegg. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Det sies at i Snåsa er det ett fiskevann per innbygger, så å ta med seg fiskestang på turen er en selvfølge. Her ligger det gode fiskevann som perler på en snor. Husk å kjøp fiskekort! Vivatnet er et idyllisk vann som er fin for en skikkelig rast før turen går videre innover fjellheimen. Stien går helt inn til Gjevsjøen fjellgård der du kan overnatte komfortabelt. Fra start- til mål er det 22 km på sti.

Snåsanytt har tatt turen, og her kan du lese hele teksten og se mange bilder. 

Utsikt mot Langvatnet. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

Utsikt mot Langvatnet. (FOTO: Hallvard U. Smestad)

LAST NED KART HOS KARTVERKET.

 

Skjermbilde

 

Del denne siden