Blant ville orkidéer i Bergsåsen naturreservat

FOTO: Hallvard u. Smestad

FOTO: Hallvard u. Smestad

En av de mest populære og brukte turstiene på Snåsa er Bergsåsen natursti. Og det er vel ikke så rart. Her finner du et intrikat nettverk av stier som går helt opp til den vakre Heimsjøen. Her kan du vandre i fred og fordragelighet blant stolte furutrær, vakre orkideer om sommeren og store forekomster av blåbær om høsten.

Den vakre og spesielle Mariskoen i Bergsåsen (FOTO: Snåsa seterlag)

Den vakre og spesielle Mariskoen i Bergsåsen (FOTO: Snåsa seterlag)

Fredet naturreservat

Bergsåsen ble i kongelig resolusjon fredet som naturreservat. Hovedmålet med fredningen er å bevare det særegne plantelivet som finnes på Bergsåsen. Her vokser en av de vakreste ville urter vi har i Norge –  marisko (Cypripendium calceolus). En annen raritet, flueblom (Ophrys insectifera), vokser også i området. Det er også påvist ytterligere 14 forskjellige orkidéarter i Bergsåsen. Professor Olav Gjærevoll, brukte i en årrekke disse områdene som eksursjonsmål for botanikerstudenter. I Bergsåsen er det i tillegg gen rekke unike mose- arter.

Snåsa er stolte over sine orkideer, og kommunen har valgt Marisko som sin kommuneblomst og den er også motivet i kommunevåpenet.

Veibeskrivelse

Det finnes flere stier opp til Bergsåsen, men det letteste er å følge RV 325 Øverbygdveien. Kjør til Navlhus (“Litjberget” på kartet). På andre siden av busslomma, litt lengre opp, er det skiltet parkering. Her starter stien.

Vi gjør oppmerksom på at det er forbudt å fiske i Heimsjøen. Dette er drikkevann.

 

Skjermbilde

Åpne kartet hos Norges kartverk.

 

 

 

 

 

Del denne siden