Historisk vandring til Holderen

FOTO: Hallvard U. Smestad

Turen til Holderen er noe vi kan anbefale på det varmeste. Her går du på en godt oppmerket sti i et kulturlandskap det har blitt fisket, drevet jakt og jordbruk i uminnelige tider. Det har til og med foregått handel med svenskene her inne. Her er du nesten inne i Sverige, grensa går rett over Holderen. 

Bekkstuggu på Holderren. FOTO: Hallvard U. Smestad

Det er flere måter å komme seg til Holderen på; Med båt til enden av østre Grønningen, eller å gå fra Eggenseteren, en strekning på cirka 14 kilometer. Her passerer du Langvasseteren, før du kommer til Langvasselv- brua der det er en sittegruppe der du kan ta en liten rast og drikke fjellvatn rett fra elva. Før man kommer til Hallartjønna kommer man til en flott «hallar», et berg der du får le for vær og vind hvis det blir behov for det. Her har mang en fjellvandrer, hester og andre dyr tatt en pause på turen inn mot Holderen fjellgård. Her har det til og med foregått handel med svenskene.

Holderen gård eies av Statsskog som driver utleie av våningshuset og buret til overnatting.  Også Nord-Trøndelag Turistforening disponerer et hus på Holden, bekkstuggu.  Til sammen er det over 30 sengeplasser på gården. Gården har en lang historie. Holden hadde fast bosetning i 1778 og det kan heller ikke utelukkes at det bodde folk der før den tid.  Etter at Holden ble ryddet, foregikk det handel på gården. Snåsningene kjørte varer innover med hest, og hvis det ikke klaffet slik at jämtene fra Sverige var der samtidig, ble varene lagt igjen til det passet jämtene å hente dem. Ofte kunne snåsningene være 12-15 kjørere i lag, så det var et stort følge som la ut på den 10-15 timers lange turen. Rundt 1880-årene tok handelen nærmest slutt da kommunikasjonene i Jämtland bedret seg og det ble naturlig at trafikken fulgte andre leier.

Når du først er her inne, anfefaler vi en tur opp på det helt spesielle Raudfjellet. Her får du oppleve unikt fjell som består av sjeldne mineraler, og samtidig en fantastisk utsikt mot Gjevsjøen, fjellene rundt og langt inne i Sverige.

God tur! 

DU KAN SE FLERE BILDER OG LESE PÅ SNÅSANYTT. 

FOTO: Hallvard U. Smestad

 

 

Del denne siden